
Constable VAT Consultancy LLP (CVC) has a number of clients who may benefit from cost 
savings and economies of scale, in particular those operating in the charity, education, 
insurance and finance sectors. At a time when many charities and other organisations are 
considering working together due to the condition of the economy as a whole and many are 
facing funding cuts the concept of a cost-sharing group (CSG) may be attractive. VAT should 
not be a barrier to collaborative working. Therefore, we are grateful for the opportunity to 
comment on the consultation document. In response to the specific points raised we would 
comment as follows: 
 
Question 1. Are there any other bodies or entities that could be used to form a cost 
sharing group? 
 
In addition to registered Charities we would welcome the inclusion of companies limited by 
guarantee as bodies capable of acting as a CSG. This may be intended by the broad reference 
to ‘corporate entity’ and if so we support this. We see no need to restrict CSG status to any 
particular type of body providing it can meet the other CSG criteria. 
 
Question 2. Does the proposed definition of ‘independent group of persons’ provide any 
practical problems or barriers to using the exemption? 
 
We see no particular practical difficulty although allowing VAT group members in CSG may 
present a problem with arbitrary threshold tests, see question 7.   
 
Question 3. What practical problems or difficulties could occur if a VAT group was a 
member of a CSG and how could these be resolved? 
 
If a member of a VAT group registration is also able to become a member of a CSG we can 
envisage no practical problems. 
 
Question 4. Are there any difficulties or problems that may arise from multiple 
memberships? 
 
No doubt there would be administrative requirements which may prove burdensome as 
noted by the Commissioners at paragraph 3.19 ; however, multiple memberships of CSG’s 
would give charities and their trading subsidiaries the opportunity to work in collaboration 
with other organisations with the possibility that an additional VAT charge does not 
represent an absolute cost and act as a deterrent to collaborative working. 
 
Question 5. Are these characteristics appropriate? 
 
The characteristics set out at paragraph 3.26 appear reasonable and we would expect some 
of these (not necessarily all) to be present. We would anticipate that each CSG has a 
membership contract clearly setting out who the members are, their responsibilities, the 
aims and objectives of the group etc.   
 
Question 6. Do you agree that independence is a necessary safeguard against abuse and 
distortion?          
 
We agree that a CSG should not be used for abusive purposes. The comment at paragraph 
3.28, regarding tendering for supplies received, seems reasonable and we would expect 
scenario’s such as this to be set out in the governing document of the CSG.   



 
Question 7. Do you think HMRC should introduce a specific test? If your answer is yes 
please indicate the threshold and timescale you think should apply. 
 
We appreciate the Commissioners desire to protect the revenue in terms of the potential for 
abuse of the CSG to gain a tax advantage, as outlined at paragraphs 4.6 and 4.7. The bullet 
points set out at paragraph 4.2 should suffice in terms of determining the eligibility to join a 
CSG. If a specific test were introduced it seems to us that this would create the potential for 
disagreement and an increased administrative burden for the Commissioners and taxpayers 
alike. In particular trading patterns for defined periods could create an unfairness, for 
example if an exempt activity is not fully developed and the level of exempt turnover does 
not fairly represent the status of the business.  
 
Question 8. Do you have a preference for any of the approaches described above? Please 
explain why. 
 
The Commissioners preferred approach appears to us too restrictive. If an 85% to 95% test 
were applied then we would expect most charities which are independently VAT registered, 
or perhaps the representative member of a VAT group registration including some of its 
trading subsidiaries, to fail such a test. We would expect most charities which are VAT 
registered to have input tax recovery rates (that is composite recovery rates calculated using 
a business/non-business apportionment and partial exemption calculation or combined 
method with effect from 1 January 2011) in excess of this although, if such a test were 
applied, the CSG is likely to be beneficial to charities which are not VAT registered or those 
who are but engage in very low levels of taxable activity.        
 
In our view it may be appropriate to have a de minimis threshold as a simplification but this 
should not be the only way of applying a ‘directly necessary’ test. A key concern is that on 
applying a threshold as standard this will create scope for a different complexity than a 
conceptual ‘directly necessary’ test. For example, would this interact in a complex way with 
a member within a group VAT registration, would it be the group turnover or the individual 
member(s)? Would an inputs test require a calculation beyond the VAT groups partial 
exemption method? Could the thresholds be open to manipulation?           
 
Question 9. Do you prefer another approach? If you do please outline your ideas.  
 
Please refer to Question 8 above. 
 
Question 10. Do you agree with this approach to “direct reimbursement of costs”? If not 
please explain why and indicate the approach you would like to see adopted. 
 
The approach outlined at paragraph 6 appears reasonable to us. 
 
Question 11. In what circumstances do you think the ‘Distortion of Competition’ condition 
should apply? 
 
Again, the approach set out regarding the ‘distortion of competition’ condition at paragraph 
7 seems reasonable. However, the members of the CSG may not look beyond the CSG itself 
to acquire services from other suppliers who may charge VAT if the same services can be 
received from the CSG. This is covered at paragraph 7.3. 
 



Question 12. Are there any process and compliance aspects of the cost sharing exemption 
that you think might need to be addressed specifically in the guidance? 
 
This is likely to be a complex area, particularly as the CSG rules bed in. We welcome the 
confirmation at paragraph 9.3 of the consultation that the Commissioners will assist charities 
and other organisations seeking clarification that their cost sharing arrangements satisfy the 
conditions of the exemption. In our experience all taxpayers desire certainty as to liabilities 
of supplies made and VAT recoveries and we would expect CSGs to be no different. 
 
Question 13. Do you think that the implementation of the cost sharing exemption will 
have any equality impacts? If yes please indicate what the impacts are and offer 
suggestions about how they can be eliminated. 
 
We have no immediate thoughts on this point. 
 
Question 14. On the basis of the information in this document do you have any comments 
on the assessment of impacts? 
 
We would welcome the opportunity for charities and other voluntary organisations to 
reduce some of the irrecoverable VAT costs collaboration agreements may present. This will 
hopefully enable more resources to be focused on charitable aims and objectives. 
 
Question 15. On the basis of this document would your organisation join a CSG? 
 
We believe a number of our clients may join a CSG. 
 
Question 16. What are the most valuable services (in cost terms) your organisation would 
want to receive from a CSG using the exemption? Please state the value of at least 3. 
 
We would anticipate clients would benefit from the following: 
 

 Human resource functions. 

 IT services. 

 General overhead costs. 
 
Question 17. Of the services listed in question 16, what services are currently supplied by a 
third party? Please state the annual irrecoverable VAT you currently incur when receiving 
those services. 
 
It is difficult for us to comment on this point with authority as the position will be different 
on a client by client basis. 
 
Question 18. Of the services you have listed in question 16 what are the annual economies 
of scale you would expect to make on services currently provided-in house if they were 
supplied by a CSG? 
 
We cannot provide any conclusive information on this point for the reasons set out in the 
answer to question 17 above.          
 


